A veleméri Szentháromság-templom arányrendszere és képi üzenetei

MKI

Az Üllő Vezér Hagyományőrző Egyesület felkérésére Németh Zsolt, a Magyarságkutató Intézet Eszmetörténeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa tartott előadást a veleméri Árpád-kori templomban 2020. július 11-én A veleméri Szentháromság-templom arányrendszere és képi üzenetei címmel. 

velemér
A veleméri Szentháromság-templom

Az épületet megtöltő hallgatóság nagy figyelemmel követte Árpád-kori templomaink kutatójának magyarázatát a még közel eredeti állapotában lévő épület belső és külső méreteiből képzett arányok szigorú és következetes rendjéről. Az előadó ezután áttért az 1377-78-ban Aquila János keze által készült kifestés ismertetésére, amelyet a ma embere számára is aktuális üzenetként értelmezett az Útról és a tévútról. 

németh zsolt
Németh Zsolt előadást tart

A hallgatóság tagjait meglepte, hogy egy több mint 600 éves kifestés ennyire közvetlen és kifinomult üzenettel szolgálhat a számukra. Az előadást követő kérdésekre adott válaszaiban Németh Zsolt kifejtette, hogy a középkorban miért ábrázolták előszeretettel az evangélistákat asztrológiai szimbólumaikkal, valamint hogy Aquila olyan látványelemeket is használt – pl. a glóriák aranyozása, illetve ezüstözése –, amelyek sajnos már lekoptak.

Németh Zsolt
Németh Zsolt, Eszmetörténeti Kutatóközpontunk tudományos munkatársa