A román megszállás alatt is kifosztották Magyarországot

MKI

A konferenciát Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, egyben a Trianon Centenárium emlékbizottság elnöke köszöntötte, az esemény levezető elnök dr. Csurgai Horváth József főiskolai tanár, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója volt.

hallgatóság

A konferencián Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: arról, hogy milyen volt a városban a román megszállás, keveset tudunk. Kiemelte: fontos erre az időszakra emlékezni, az itt történt eseményeket feltárni.

Köő Artúr, az MKI Történeti Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa előadásában arról beszélt, miképpen látják Budapest román megszállását a mai román történészek: az egyik megközelítés szerint a román megszállás nem volt bosszúállás, a hadsereg korrekt magatartást tanúsított. A másik megközelítés szerint ez egy büntető jellegű akció volt.

köő
Köő Artúr


Gulyás László, a Magyarságkutató Intézet tudományos Budapest és Észak-Dunántúl román megszállásának nemzetközi diplomáciai hátteréről beszélt. Kiemelte: kutatóinknak nemzetközi konferenciákon kell elmondani azt, mi történt ebben az időszakban. Úgy fogalmazott: kifosztották Magyarországot a román csapatok.

Gulyás
Gulyás László

Vizi László Tamás, intézetünk tudományos főigazgató-helyettese kiemelte: a 2018-an létrehozott Trianoni centenáriumi emlékbizottság arra vállalkozott, hogy új megvilágításban mutassa be, mi történt, ami 1918 és 1921 között. Mint mondta: ez a szimpózium szervesen illeszkedik a Trianon-emlékév programsorozatába.

Vizi
Vizi László Tamás

Összefoglaló videó: