Együttműködünk a Mongol Tudományos Akadémiával

MKI

A Mongol Tudományos Akadémia és a Magyarságkutató Intézet archeogenetikai együttműködése

Magyarország mongóliai nagykövete, Obrusánszky Borbála ma egyeztetéseket folytatott a Mongol Tudományos Akadémia elnökével, D. Regdellel és más tagjaival a két ország tudományos együttműködéséről.

A találkozó alatt D. Regdel elnök úr elmondta: „Szerencsénk van, hogy Magyarország mongol tudósbarát nagykövetet küldött. Remélem, hogy Mongólia megismerésében jelentős előrelépést teszünk a kétoldalú együttműködés terén. Magyarország a mongol vizsgálatokban az első helyen áll a világon. Ez valószínűleg annak a ténynek köszönhető, hogy történelmünk azonos. Mongólia a következő években az archeogenetikai kutatásra összpontosít. Felajánljuk, hogy e tekintetben is együttműködünk országával.”

Nagykövet asszony örömmel jelentette be, hogy „a Magyarságkutató Intézet együttműködési megállapodást írt alá a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézetével egy nagyszabású régészeti projekt elindításáról, „Belkhiin Uv” néven, amely júniusban kezdődik. E nagyszabású munka mellett érdekeltek vagyunk a mongol féllel való együttműködésben a vízgazdálkodás és – amint Ön javasolja – a fejlett archeogenetikai kutatások területén.

MAS_2
Mongol-magyar egyeztetés a Mongol Tudományos Akadémián (Cerendorzs úr, a Történettudományi és Néprajzi Kutatóintézet igazgatója (balról) D. Regdel, a Mongol Tudományos Akadémia elnöke (középen), Obrusánszky Borbála Magyarország mongóliai nagykövete (jobbra)

A Magyarságkutató Intézet felajánlotta együttműködését a történelem, a néprajz, a régészet és a nyelvészet területén is. Reméljük, hogy a magyar fél júniusi mongóliai látogatása során részletes megbeszélést tartunk.”

A nagykövet elmondta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia hagyományosan minden évben novemberben ünnepli a tudományos dolgozók napját, és ezt a napot idén is meg kívánja ünnepelni Mongóliában.

A teljes eredeti cikk itt a Mongol Tudományos Akadémia honlapján olvasható:

https://www.ac.mn/c/950432?content=1971878