„A magyar történésztársadalom elvégezte a házi feladatát”

2019-10-03 20:25:00

Az eseményt Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója nyitotta meg. Beszédében kiemelte: ez az első eset, hogy több mint 30 jeles történész dolgozott egy köteten. Mint mondta: ez csak a kezdet, a Magyarságkutató Intézetnek egyik feladata, hogy összekapcsolja, közös asztalhoz ültesse a különböző tudományterületek kutatóit. 

trianon 2


Dr. Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, egyben a kötet egyik szerzője részletesen ismertette a művet: a kötet vizsgálja az Osztrák-Magyar Monarchia 1914 előtti állapotát, társadalmi helyzetét, geopolitikai lehetőségeit. Ugyanakkor kitér a belpolitikai viszonyokra is, bemutatja, hogy mi történt a Magyar Királyságban a háború előtt. Dr. Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke, a kötet egyik szerzője reményét fejezte ki, hogy a kötet segít abban, hogy a 20. század és annak előzménye fokozottabb szerepet kap majd nemcsak a felsőoktatás, hanem a közoktatás világában is.

trianon


A közönségnek, ahol sok fiatal is jelen volt, Prof. Dr. Gulyás László, a Magyarságkutató Intézet tudományos főmunkatárs hangsúlyozta: ideje volt, hogy egy szintézis szülessen Trianon történetéről. A kötet főszerkesztőjeként kiemelte: az elmúlt 30 évben nem született olyan munka, amelyen ennyi történész dolgozott volna. Mint mondta, ez ad reményt ahhoz, hogy a következő kötetek is elkészüljenek.