Köő Artúr a Pesti TV-ben A pozsonyi csatáról: A legnagyobb siker, hogy az üzenet átment

MKI

Mint fogalmazott, az MKI megalakulásától fogva azt a célt tűzte ki, hogy az elfeledett, kevésbé fókuszban lévő, de a magyarságtudat szempontjából fontos események megpróbálja a társadalom minden rétege számára közérthető módon bemutatni. Nem a szakma számára készült tudományos feldolgozás volt a cél, hanem az ismeretterjesztés, hogy ezen keresztül átvigyünk egy üzenetet: jelentős részben azért vagyunk itt a Kárpát-medencében, mert őseink 907-ben világra szóló diadalt arattak azok felett, akik a megsemmisítésünkre törtek.

A történelemtanárként is oktató Köő Artúr a filmmel kapcsolatos kritikára egy focis hasonlattal felelt. Mint fogalmazott: amikor kimegyünk egy meccsre, sokszor előfordul, hogy van egy kisebbség, akinek semmi nem jó, sokszor ezek jobban hallatják a hangjukat a kelleténél, de a nagy többség véleményét sem szabad figyelmen kívül hagyni. Hozzátette: A pozsonyi csata az egyik videómegosztón 125 ezres letöltésnél tart (2021. január 25-én már 140.000) ezen kívül az M5 tavalyi évének legnézettebb műsora lett a bemutató. Tehát a nézők erről már véleményt mondtak – közölte Köő Artúr.

A kritikákat megfogalmazó oldalakkal kapcsolatban megjegyezte: érdekes, hogy ezeken soha egy sor sem jelenik meg arról, hogy az MKI munkatársainak milyen szakmai sikerei vannak. Egyik példának Borvendég Zsuzsanna történészt emelte ki, akinek könyvei az elmúlt hónapok legnagyobb eladási példányszámát érték el a szakmában. „Igen, az olvasók ezekről is véleményt mondtak azzal, hogy minden elhallgatás ellenére megvásárolják és elolvassák ezeket a könyveket” – tette hozzá.

A műsorban szó esett arról is, hogy az elmúlt évtizedek történetírása és az oktatás is nagyrészt a vesztes csatáinkat állítja középpontba, holott a győzelmeink sokkal jelentősebbek, ezekből pedig ma is erőt meríthetünk.  

A Pesti TV műsora itt tekinthető meg: