A császári-királyi hadsereg magyarországi tábornokai 1787-1815

MKI

[...] a magyar katonai hagyományok gazdagsága kincseket rejt még számunkra." – Egy kevéssé kutatott korszak csaknem teljesen elfeledésbe merült magyarországi tábornokainak, hadvezéreinek bemutatása

Kerekasztal-beszélgetés keretében mutattuk be intézetünk tudományos főmunkatársa, Nagy-L. István kötetét, amely „A császári-királyi hadsereg magyarországi tábornokai 1787-1815” címet viseli. A beszélgetést a korszakot kutató szakemberként dr. Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese vezette.

A szakmai beszélgetés során dr. Horváth Csaba, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok-helyettese rámutatott a magyar katonai hagyományok fontosságára, ezek szerepére a hazaszeretet kialakulásában és a Magyar Honvédség társadalmi beágyazottságában.

Dr. Lázár Balázs hadtörténész a magyarság fogalmának korabeli értelmezéséről, a Szent Korona országaihoz tartozásának tudatáról, ennek összetartó erejéről beszélt, kiemelve, hogy nemzetiségtől, nyelvtől függetlenül létezett egy hungarus nemzettudat.

A beszélgetésben elhangzott, hogy a szerzőt munkájában leginkább az motiválta, hogy egy kevéssé kutatott korszak csaknem teljesen elfeledésbe merült magyarországi tábornokait, hadvezéreit mutassa be és rámutasson, hogy a magyar katonai hagyományok gazdagsága milyen kincseket rejt még számunkra.

cs_2

A könyvbemutató beszélgetés felvétele hamarosan elérhető lesz oldainkon.