A Baradla-leletről

MKI

Páratlan kincsekre bukkantak az ELTE Régészettudományi Intézetének munkatársai nemrég az Aggtelekhez tartozó Baradla-barlangban. A területet már többször is átvizsgálták, de most először találtak leleteket a régészek. Bronzkori, ceremoniális ruházat veretei rejtőztek a föld alatt, ami hamarosan a Nemzeti Múzeumba kerülhet.

Baradla-lelet 2
Középső újkőkori, cseppkövesedett edény.  (Fotók: MTI/Komka Péter)
 

Gallina Zsolt, az MKI Régészeti Kutatóközpontjának munkatársa a következőképpen beszél a Baradla-leletről: A szenzációs lelet önmagában is nagyon fontos és egy új barlangi megvilágítását adja a késő bronzkor kultuszéletének. De fontos azért is, mert Szabó Gábor és csapata már-már heroikus küzdelmet folytat az illegális kincskeresőkkel, akik az ilyen leletegyütteseket rendre kifosztják, az összefüggéseket visszavonhatatlanul tönkreteszik. Szabó Gábor viszont rendre orrhosszal megelőzi a rablókat és közkinccsé teszi – remélhetőleg belátható időn belül – e fantasztikus leleteket is. Számomra azért is fontos e leletegyüttes, mert 2018-ban volt alkalmunk egy ilyen korú, késő Pilinyi-kultúrához tartozó 3500-3200 éves közösség urnatemetőjének 50 sírját feltárni, ahol a temetkezési szokásokon keresztül a túlvilághit egy másik nézőpontját ismerhettük meg.

Makoldi Miklós, az MKI Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója pedig arról tájékoztatott, hogy a Zemplénben is található számos középső- és késő bronzkori, sőt egyes esetekben a vaskorban is tovább élő földvár, melyeknek már-már összefüggő láncolata rajzolódik ki a térségben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a középkori várak látványos feltárása mellett, az őskori váraink kutatása is fontos feladat kellene legyen - hiszen ezen lelőhelyeken is hasonló kincsekre lehet számítani, mint a Baradlában. Csak gratulálni tudunk a lelethez, további sok sikert és közzétételt kívánva Szabó Gábornak és csapatának!

Cikk és videó:

https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/osvilag/cikk/2019/07/21/ceremonialis-lelet-egyuttes-talaltak-a-baradla-barlangban

További képek:

https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/cikk/2019/07/10/visszakoszon-a-mult-a-baradla-barlangban-fotok