75 éve ért véget a második világháború

MKI

Babucs Zoltán, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának ügyvivő szakértője volt a zsűrielnöke az idén tizedik alkalommal megrendezett Bonus Intra Országos Történelemversenynek. A megmérettetés témaköre a második világháború volt.

A rendkívül jól sikerült versenyen a diákok nagy elhivatottságról tettek tanúbizonyságot. Babucs Zoltán elnöki értékelőjében kitért arra, hogy az utolsó pillanatban vagyunk, amikor a második világháborúról faggathatunk idős embereket, akik gyerekfejjel vagy fiatalként élték át az eseményeket. Arra biztatta a diákokat, hogy minél több életinterjút készítsenek, digitalizáljanak fényképeket, dokumentumokat, mert ha ez a korosztály is kihal, nem lesz, aki a világháborúról meséljen. Kiemelte, hogy a kutatómunkálatokat, vizsgálódásokat magyar szemmel, magyar szívvel tegyék, mert csak így lehet egészséges nemzettudatunk.

babucs
A felvételen balról-jobbra: Szabó Imre (szervező), Babucs Zoltán zsűrielnök (MKI ügyvivő szakértő), Tóth Ugyonka Krisztina (főszervező), Csobán Pál zsűritag (középiskolai tanár), Szakmáry Péter (szervező). Forrás: Gyurkovits Tamás, MCC

Egy zsűritag munkahelyi utasítás következtében otthonról kapcsolódott be a munkálatokba. Ő György Sándor történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság munkatársa.

A versenyről részletesen a Mathias Corvinus Collegium honlapján olvashatnak.