Apáczai Nyári Akadémia Újvidéken

MKI

21. alkalommal rendezte meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az Apáczai Nyári Akadémiát Újvidéken. A vajdasági pedagógusok önfejlesztésére is lehetőséget adó és a pedagógusgenerációk közötti tapasztalatcsere szempontjából is fontos esemény „Történelem és magyarság” szekciójában Dr. Vizi László Tamás, a Történeti Kutatóközpont igazgatója és Pomozi Péter, a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont vezetője is meghívott előadó volt.

kép
Az Apáczai Nyári Akadémia előadásának hallgatósága. Forrás: Pannon RTV/Juhász Géza.

Intézetünk tudományos főigazgató-helyettese „Teleki, Bethlen, Bánffy. A három erdélyi gróf küzdelme a magyar nemzeti érdekek védelmében 1918-1920-ban címmel tartotta meg előadását, míg Pomozi Péter régi stílusú népballadáinkról, palóc betyármeséinkről, és a magyar nyelv Trianon előtti és utáni helyzetéről értekezett.

kép
Vizi László Tamás előadását tartja

Vizi László Tamás átadta Lukács Gabriellának, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete elnökének azt a 24 roll-upból álló Trianon kiállítási anyagot, amelyet a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának munkatársai terveztek, s amely kiállítás 1914-től 2020-ig Trianont és annak következményeit központba állítva követi végig a magyarság történetének sorsfordító eseményeit.

kép
Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete elnöke és Vizi László Tamás a roll-up kiállítási átadásáról szóló dokumentum aláírásakor

A kiállítást a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az elkövetkező hónapokban vándorkiállítás keretében mutatja be a vajdasági magyar iskolákban és magyar közösségekben.