101 éve, ezen a napon gyilkolták meg gróf Tisza Istvánt

MKI

1918. október 31-én gyilkolták meg Hermina úti villájában gróf Tisza Istvánt, aki két cikluson (1903-1905, illetve 1913-1917) keresztül volt Magyarország miniszterelnöke. Második kormányfői ciklusa 1917. május 23-án ért végett, de ezután is a Monarchia „erős embere” maradt, megnyilvánulásai – például 1918. október 17-i beszéde, melyben bejelentette, hogy „ezt a háborút elvesztettük” alapvetően befolyásolták a magyar belpolitikát. 1918 őszére az egykori miniszterelnök a rengeteg szenvedést okozó Nagy Háború jelképévé vált a közvélemény nagy részének szemében. Ennek ellenére nem volt hajlandó visszavonulni vidéki birtokára, az „őszirózsás forradalomnak” nevezett kaotikus állapotok ellenére is Budapesten maradt.

1918. október 31-én sötétedés után, délután 5 és fél 6 között két teherautó fékezett Tisza lakása, a Róheim-villa előtt. A kertbe berontó nyolc katona félrelökte a kertészfiút, és lefegyverezték az alagsorban rettegve üldögélő csendőröket, ezután három – más források szerint négy – katona a nappaliba ment, ahol az alábbi jelenet zajlott le: egyik támadója így förmedt rá a grófra: „Most leszámolunk! Te vagy az oka ennek a rettenetes háborúnak, öt gyerekem rongyos és éhezik, a feleségem pedig kurva lett! Tisza rövid tiltakozása után a kiáltozás folytatódott: „De, te vagy az oka, disznó gazember! – majd négyszer-ötször eldördültek a fegyverek. Tiszát két lövés találta el, szinte azonnal elvérzett. A szemtanúk – felesége, valamint unokahúga és komornyikja – beszámolója szerint Tisza utolsó szavai ezek voltak: „Ennek így kellett történnie.”

A felbujtók és a gyilkosok pontos kiléte annak ellenére sem bizonyos, hogy 1920-21-ben komoly nyomozás indult, majd egy katonai és egy polgári pert is lefolytattak az ügyben. A merénylet szemtanúi a gyanúsítottakat nem tudták azonosítani, így csak közvetett bizonyítékok alapján ítéltek el két vádlottat: Sztanykovszky Tibor zászlóst, és Dobó István tengerész őrmestert.

Tisza István meggyilkolása hűen jelképezi a Szent István-i Magyar Királyság 1918 őszi bukását.

(Kiemelt kép: Benczúr Gyula: Gróf Tisza István portréja

Forrás: Wikipédia)