1643. február 3-án, több napos ünnepségsorozat részeként került sor arra a szertartásra, amely során kötött házasságot az erdélyi fejedelem fia és örököse, ifjabb Rákóczi György és a Báthory család utolsó tagja, Báthory Zsófia.


1468. február 3-án halt meg Johannes Gutenberg német nyomdász, akinek köszönhetően Európa-szerte elterjedt a kézzel szedhető, mozgatható betűelemekkel történő nyomtatás.


(…) Nem tudom, mire van szükségük Európa népeinek; de hogy Magyarország népeinek a legkisebb győzelem a harctéren több hasznot és becsületet szerez, (...)A Felvidékre bevonuló Cseh Légió 1919. január 15-én szállta meg Balassagyarmatot...

A katonasággal kiegészült balassagyarmati polgárok január 29-éig tűrték a megszállást…


„Az idő rövid, hosszas szónoklattal nem fogom ezt az időt pazarolni; egyszerűen azt mondom, hogy az én meggyőződésem a fennforgó kérdésekben az, hogy Magyarországban egy politikai nemzet létezik:


1458. január 24-én, 565 éve választották királlyá Hunyadi Mátyást.

Videó: Hunyadi Mátyásról és uralkodásáról itt tudhat meg többet 
Olvasnivaló: Hunyadi Mátyás emlékezetéről Isten, áldd meg a magyart
Jó kedvvel, bőséggel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd ellenséggel;


Himnuszunk születésnapját ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy kétszáz évvel ezelőtt, 1823-ban Kölcsey Ferenc e napon fejezte be hazafias költészetünk legnagyobb remekét.