Május 19. és 21. között kerül megrendezésre a XIV. Magyar Ókortudományi Konferencia, amelynek meghívottjaként Fehér Bence, Intézetünk Klasszika-Filológiai Kutatóközpontjának igazgatója május 20-án 14:20-14:40-ig "Néhány problémás felirat Aquincun territoriumáról - felirattani mítoszrombolás" címmel tartja meg előadását az Epigraphika szekció keretén belül. 


Május 16-án 17:00-tól kerül megrendezésre a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Bencés Diákok Győri Egyesülete rendezvénye, melynek meghívott előadója lesz Borvendég Zsuzsanna történész. A Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa "A kommunista hálózatok csapdájában" címmel tartja meg előadását. 


Május 13-án 18:00-tól a budaörsi Adler Kávéház ad otthont a Budaörsi Polgári Kaszinó szervezésében megvalósuló estnek, melynek meghívott előadója Borvendég Zsuzsanna történész kutatónk lesz. Tudományos munkatársunk előadásának témája: Magyarország kifosztása a Kádár-rendszer titkosszolgálata által. 

Helyszín: Adler Kávéház - Budaörs, Budapesti út 2.


Május 12-én 20:00-tól az M5 csatorna "Ez itt a kérdés" műsorának meghívottjaként Borvendég Zsuzsannát, Intézetünk Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársát "A Kádár-rendszer kultúrpolitikája - megtört színészsorsok" kapcsán kérdezik. 


Április 27-től 30-ig tart a "The Future of Christian Thinking" elnevezésű nemzetközi tudományos konferencia a St Patrick's Pontifical University-n, az írországi Maynoothban. A tudományos tanácskozás meghívott előadója, Klima Gyula, a Magyarságkutató Intézet Klasszika-filológiai Kutatóközpontjának igazgatója, április 29-én, pénteken "Waxing Scholastic in the 21st Century" címmel tartja meg előadását. 


Ma délután, az M1 csatornán 15:35-től jelentkező "Kárpát-medence" magazinműsorban összefoglalót láthatunk "Az 56. magyar nyelv hete" felvidéki programjairól. A műsor többek közt beszámol Pomozi Péter, a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatójának a Kárpát-medencei rendezvénysorozat ipolysági állomásán megtartott előadásáról és a Magyarságkutató Intézet kiadványai sorában megjelent palóc kötetek ünnepélyes átadásáról. 


Ma este 20:00-tól, az M5 csatorna "Ez itt a kérdés" műsorának vendége lesz Borvendég Zsuzsanna történész munkatársunk, aki Kádár-korszak kultúrpolitikája és az értelmiség útja témakörben kérdeznek. 


Április 28-29-én Magyar Történelmi Társulat Heves Megyei Területi Csoportja, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem OTKA Parlamentarizmustörténeti Kutatócsoportja és a Magyar Nemzeti Levéltár A magyarországi rendiség politikai kultúrája (1526-1848) Kutatócsoportja szervezésében kerül megrendezésre A rang kötelez. Rendi és rendies magatartásformák a középkortól a 20. századig című tudományos konferencia. Az egri rendezvényen Nagy-Luttenberger István, a Történeti Kutatóközpont tudományos főmunkatársa "A magyar rendiség és a hadviselés a francia háborúk idején (1792-1815)" címmel tartja meg előadását április 29-én 10:40 és 11:00 között. 


Április 28-án 13:00-tól kerül megrendezésre A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány Trianon és a magyar nyelv című konferenciája. Pomozi Péter, Intézetünk Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának igazgatója "A Kárpát-medencei kétnyelvűség történeti és nemzetpolitikai szemszögből – Kilátások és kitöréspontok" címmel tartja meg előadását a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartandó eseményen. 


Április 27 és 30. között kerül sor a 32. Körösi Csoma Sándor Napok keretében megrendezendő Kőrösi Csoma Sándor - Tények és érvek a magyarságkutatásban című tudományos konferenciára. Fehér Bence, a Magyarságkutató Intézet Klasszika-filológiai Kutatóközpontjának igazgatója április 28-án 16:00-tól a ROVOTT MÚLTUNK szekció vendégeként "A székely rovásírás középkori tágabb elterjedtségéről" címmel tarja meg előadását.