November 27-én 10:00-tól a Soproni Múzeum ad helyt a Protestáns Újságírók Szövetsége szervezésében megvalósuló, "Haza-szeretet-hűség" elnevezésű Soproni Trianon Konferenciának. A konferencia meghívott előadója Intézetünk tudományos főigazgató-helyettese, a Történeti Kutatóközpont vezetője, Vizi László Tamás, aki "Horthy Miklós és a trianoni békeszerződés" címmel tartja meg előadását. 


November 25-én 21:05-21:30-ig a Kossuth Rádió "Az Este - A házigazda" című műsorában Babucs Zoltán hadtörténész, a Történeti Kutatóközpont munkatársa a műsor házigazdájaként az 1956-os magyar emigrációról beszélget vendégével Nagymihály Zoltán történésszel, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum munkatársával. 


November 18-án a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Doktori Iskolájának Műhelykonferenciáján Mati Márton, a Magyarságkutató Intézet munkatársa "Az első összecsapás a Távol-Keleten: A Kaiserin Elisabeth cirkáló és legénységének története" címmel tartja meg előadását 12:40 és 13:00 között. 


November 12-én 17:00-tól a zalaegerszegi Megyeházán Az impexek kora, avagy hogyan mentették át hatalmukat a kommunista erők a rendszerváltoztatást követően témakörben tartja meg előadását Borvendég Zsuzsanna történész, a Történeti Kutatóközpont tudományos munkatársa.


Az 53. Kassai Kazinczy Napok az november 11. és 26. között rendezi meg Kassán. Az eseménysorozat nyitó rendezvénye a Veszélyeztetett-e a magyar nyelv? című kerekasztal lesz, melynek Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontunk igazgatója, Pomozi Péter az egyik vendége. További résztvevők: Nyiri Péter, a Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója, Orosz Örs felvidéki magyar politikus és Duncsák Mária műsorvezető. A nyilvános esemény november 11-én 17.00-kor kezdődik a kassai Márai Stúdiószínpadon (Timonova utca 3.).


A november 11-től 13-ig tartó, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont szervezésében megvalósuló "HADAK ÚTJÁN" - A népvándorláskor fiatal kutatóinak XXX. konferenciáján november 11-én 14:15-től Horváth Veronika, a Régészeti Kutatóközpont munkatársa "Temetkezési szokások a Chilitky-völgyben és nyugati kapcsolataik a korai szkíta-szaka időszakban" címmel, 18:05-től pedig Fehér Bence, a Klasszika-filológiai Kutatóközpont igazgatója tartja meg "Írásnyomok a zamárdi avar temetőből" címet viselő előadását. Másnap, november 12-én 9:55-kor Horváth Ciprián, a Régészeti Kutatóközpont tudományos munkatársa ad elő "Honfoglalás és kora Árpád-kori temetők a Szobi és a Váci járás területén" témakörben. 


November 11-én 20:00-tól az M5 csatorna "Ez itt a kérdés" című műsorának meghívottja lesz Borvendég Zsuzsanna történész, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa, akit Eperjes Károly első, rendezőként jegyzett filmje, a Magyar Passió kapcsán kérdeznek. 


November 6-án 12:25-től Török Tibor, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa "Population Genoimc Characterization of Migration Period Populations in the Carpathian Basin" címmel ad elő a "Hungarian Molecular Life Science Conference 2021" elnevezésű tudományos konferencián. 


November 4-én 10:00-tól a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében kerül sor a IV. Károly Emléknapra. Idén van 100 éve, hogy Őfelsége IV. Károly 1921. november 1-én, hatalmának sikertelen visszaszerzése után Bajánál hagyta el a szárazföldet és indult számkivetésbe. A rendezvény meghívottja Dr. Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója, aki 11:00-tól "Királyi családfák archeogenetikai kutatása" címmel tartja meg előadását. 


November 3-án 18:00-tól a Scruton Közösségi Tér ad helyt a "honnan jöttünk, kik vagyunk?", a magyarság eredetére vonatkozó kérdésfelvetést körüljáró diskurzusnak. A vitaest résztvevői lesznek Intézetünk Archeogenetika és Régészeti Kutatóközpontjainak igazgatói, Neparáczki Endre és Makoldi Miklós.