Március 8-án 18:00-19:00-ig Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója "Magyar uralkodócsaládok archeogenetikai vizsgálata" címmel tart előadást a Szegedi Tudományegyetem Szabadegyetemén. 


Március 4-én 9:00-tól veszi kezdetét a Tokaji Országzászlóért Egyesület és a Pap Miklós Népfőiskola szervezésében megvalósuló "A trianoni békediktútum máig tartó hatásai" című konferencia, melyen Intézetünk tudományos főigazgató-helyettese, Vizi László Tamás "Az erdélyi triász a magyar érdekek védelmében. Teleki, Bethlen, Bánffy" témában tartja meg előadását. További meghívottak lesznek Köő Artúr és Kása Csaba, a Történeti Kutatóközpont munkatársai. 


Február 28-án 19:05-19:30 között a Kossuth Rádió "Az Este - A házigazda" műsorában Babucs Zoltán vezető kutatónk Mihályi Balázs ostromkutatóval új könyveiről, valamint Budapest 1944/45. évi ostromának legendáiról beszélget. 


Február 25-én 17:00-kor a Honderű Asztaltársaság szervezésében a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából Borvendég Zsuzsanna történész kutatónk mond emlékbeszédet a szombathelyi Savaria Nagyszálló előtti téren. Ezt követően 18:00-tól "Lenintől Fekete Jánosig - a kommunista hálózatok nyugati kapcsolatai" címmel pódiumbeszélgetésre kerül sor az evangélikus közösségi teremben. 

Helyszín: Szombathely, Körmendi u. 2.


Február 25-én 13:10-től Vizi László tamás, Intézetünk tudományos főigazgató-helyettese „Magyarnak lenni büszke gyönyörűség” címmel tartja meg  a Magyarságkutató Intézet nemzeti küldetéséről, feladatairól, tudományos eredményeiről és terviről számot adó előadását Sonkádon, a Nemzeti Pedagógus Kar és a Kárpát-medencei Magyar Pedagógus Szervezetek Találkozóján. 


Február 21-én, az Anyanyelv Nemzetközi Napján Jánk István, a Nyelvtervezési Kutatóközpont tudományos munkatársa "Nyelvi tények és nyelvi tévhitek a (magyar) nyelvről" címmel tartja meg vendégelőadását a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen. 


Február 22-én 20:00-tól az M5 TV "Ez itt a kérdés" műsorának vendége lesz Köő Artúr, a Magyarságkutató Intézet vezető kutatója.

Az adás témája: Emlékműállítás után közterületet is elneveztek az erdélyi íróról. A rendszerváltás után több évtizeddel sem jutott nyugvópontra Wass Albert irodalmi-történelmi megítélése. A román kommunista hatóságok által üldözött, majd Amerikába letelepedett irodalmár munkássága mára kötelező tananyag, mégis csak hosszas tárgyalások eredményeképp őrzi Pécelen utcanév Wass Albert nevét. De ki is valójában gróf szentegyedi és cegei Wass Albert?


Február 20-án 19:05-19:30-ig a Kossuth Rádió ""Az Este - A házigazda" műsorában Babucs Zoltán vezető kutatónk a műsor házigazdájaként Móczár Gáborral, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatójával beszélget. Téma: Lehetnek-e hősök a XX. századi világháborúkban meghalt katonáink? Hadtörténész munkatársunk és vendége a hősiesség fogalmának meghatározása mellett képet adnak arról, hogyan alakult a két világháborúban elesett magyar katonák emlékének ápolása az elmúlt évszázadban és napjainkban. 


Február 14-én 18:00-tól Nagy-Luttenberger István, a Történeti Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület meghívására tudományos ismeretterjesztő előadása tart "A Vármegyerendszer ezeréves szerepe a magyar államiságban (1.)" címmel. Az előadást követően rövid bemutatóra kerül sor a magyar vármegyeházák építészetének jeles példáiról a határainkon túl - a tagság s vetített képeivel, kiállított felvételeivel.


Február 10-én 18:00-tól a soproni Szent Orsolya Gimnáziumban tartja meg "A magyarság valódi eredete a genetika tükrében" című előadását Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója.