Szeptember 27-28-án rendezik meg a "Fejezetek Szenc és régiójának történelméből" című tudományos konferenciát, melynek meghívott előadója lesz Nagy-Luttenberger István, a Történeti Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Kutatónk előadásának címe: Szenciek a francia háborúkban

Helyszín: Szenc (Senec, Szlovákia), Május 1. tér 2. (VMK, Labitintus terem)


Szeptember 23-án 11 órától Nagy-Luttenberger István, a Történeti Kutatóközpont tudományos főmunkatársa "Kisfaludy Sándor katonaévei (1796-1799)" címmel tartja meg előadását a Kisfaludy 250 elnevezésű, Kisfaludy Sándor születésesnek 250. évfordulója alkalmából rendezett fesztivál és tudományos konferencián. 

Helyszín: Sümeg, Hotel Kapitány


Szeptember 19. és 24. között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK-n kerül megrendezésre a "Furor Normannorum. Kétélű kardok és a "hosszú" tizedik század" című nemzetközi tudományos konferencia, melynek meghívott előadója Fehér Bence, a Klasszika-filológiai Kutatóközpont igazgatója "A tradíció átka, avagy létező és elavult kardtípusok muszlim szerzőknél" címmel tartja meg előadását. 


A Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának munkatársai legújabb eredményeiket fogják bemutatni a Heidelbergben szeptember 13-16-án megrendezendő EMBO/EMBL archeogenetikai konferencián, melynek tematikája ,,Reconstructing the human past: using ancient and modern genomics". Török Tibor a hunok, avarok és honfoglaló magyarok legújabb genom eredményeiről fog beszámolni ,,The genetic origin of Huns, Avars and conquering Hungarians" címmel, Maróti Zoltán pedig az általa kifejlesztett rokonság meghatározására alkalmas szoftvert mutatja be ,,An optimized method to infer relatedness up to the 4th degree from low coverage ancient human genomes" címmel.


Szeptember 8-án 14:30-tól a Borvendég Zsuzsanna, a Történeti Kutatóközpont tudományos munkatársa „Kémek” a vádlottak padján címmel tartja meg előadását a Kommunizmus Bűnei Alapítvány, a Konrad-Adenauer-Stiftung és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Állam- és Jogtörténeti Tanszéke által szervezett konferencián, melynek meghívott előadói az 1945-ben kezdődő kommunista rendszer 1952-re csúcsra járatott legkirívóbb jogsértéseit vizsgálják.


Szeptember 6-án 19:05 és 19:30 között a Kossuth Rádió "Az Este - A házigazda" műsorában Babucs Zoltán történész kutatónk látja vendégül Kása Csabát, Intézetünk Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársát. A beszélgetés témája Székelykeresztúr XX. századi viharos történelme lesz, kutatóink felidézik a Nagy Háború és az 1918-as összeomlás helyi eseményeit. 


A szeptember 6-án tartandó "Digital Editorial Approaches to Medieval Charters" elnevezésű online nemzetközi szimpózium meghívott vendége lesz Teiszler Éva, Intézetünk Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa, aki "A középkori magyar források és forráskiadások digitalizálásának helyzete" címmel tartja meg előadását. 


Szeptember 1-én Sopronban kerül megrendezésre a Doktori Iskolák VII. Nemzetközi Magyarságtudományi Konferenciája, melyen Hursán Szabolcs, a Klasszika-filológiai Kutatóközpont munkatársa "A hagyományos és a modern nyelvi ismeretek helye a XVIII. század első felének magyar arisztokráciája iskolázásában – Gróf Batthyány II. Ádámné Strattmann Eleonóra (1672–1741) fiainak neveltetése" címmel tartja meg előadását. 


Augusztus 28-án reggel a Kossuth Rádió "Vasárnapi Újság" című műsorának meghívott vendége lesz Illik Péter, a Történeti Kutatóközpont tudományos munkatársa, akit a csatával kapcsolatos kutatásokról és legújabb eredményekről, illetve a mának szóló üzenetértékéről kérdeznek. 


Augusztus 29-én 19:05 és 19:30 között a Kossuth Rádió "Az Este - A házigazda" című műsorában Babucs Zoltán, a Történeti Kutatóközpont munkatársának stúdióvendége lesz Teiszler Éva történész kollégánk. A beszélgetés témája a székesfehérvári Királyok és Szentek - Az Árpádok kora kiállítás, az ott látható unikális tárgyanyag, az Aranybulla jelentősége, valamint szent királyaink tisztelete.