2021-09-13 Különleges élményben volt része az abasári Aba Sámuel Általános Iskola tanulóinak. A Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója, Makoldi Miklós az intézmény „erdei iskola” programja keretében megtartott rendhagyó történelemórán vezette körbe a nemcsak helytörténeti vonatkozása miatt, de országos és kárpát-medencei jelentősége okán is kiemelt figyelmet érdemlő lelőhelyen az érdeklődő diákokat.

2021-08-30 Abasáron a település önkormányzata az elmúlt szombaton (2021. 8.28-án) első alkalommal rendezte meg az abasári Aba Napot. Az egész napos rendezvény nyitóeseményeként az érdeklődőknek lehetőségük nyílt megtekinteni az Abasár Bolt-tetőn zajló feltárásokat és a készülő régészeti park már elkészült elemeit. (...) A feltárást megtekintette Magyarország mongóliai nagykövetasszonya – Obrusánszky Borbála is, aki Magyarországon forgató mongol filmkészítőkkel riportot is készített Makoldi Miklóssal.

2021-08-03 A feltárás újabb fordulópontjához érkezett: lebontásra került a „lila házként” ismert lakóépület – így helyén feltárhatóvá vált Abasár talán legkorábbi épülete, a kerek templom, azaz a rotunda. Most már látható, hogy a XX. század pusztítása ellenére legalább a kerek templom kétharmada megmaradt, sajnos csak alaprajzi szinten, de a templomot ölelő temetkezések nagy része is megmenekült.

2021-06-02 Az Árpád-házi kutatásról és az abasári ásatásról, a lepoglavai és a székesfehérvári feltárások részleteiről, valamint a Magyarságkutató Intézet főbb célkitűzéseiről is beszélt az M5 „Tőkéczki és Takaró: Történelem és irodalom mindenkinek” című, 2021. május 31-i műsorában Makoldi Miklós, Régészeti Kutatóközpontunk igazgatója.

2021-05-19 „A Magyarságkutató Intézeten belül olyan tudományos célokat szolgáló kutatási projekteket folytathatunk, mint a magyarság eredete és a kora Árpád-kori, tatárjárás előtti királyi székhelyeink egyházashelyeink kutatása.” – emelte ki a Zemplén TV Mecénás című adásában Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója.

2021-05-10 – Kevés olyan emlékhelyünk, régészeti lelőhelyünk van, amely ennyire összetetten és ilyen jó állapotban mutatja be az Árpád-kori templomok, apátságok, királyi központok épületeit, elhelyezkedését – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Horváth-Lugossy Gábor a Magyarságkutató Intézet (MKI) főigazgatója.

2021-05-07 «Обнаружена церковь, построенная в 1040 – х годах, где были захоронены останки нашего третьего венгерского короля», – публикует «Венгерская Нация». В интервью приняли участие министр человеческих ресурсов Миклош Кашлер, генеральный директор нашего Института Габор Хорват-Лугоши и директор Центра Археологических Исследований – Миклош Макольди.

2021-04-23 „Ha sikerülne azonosítani genetikailag az Abák vérvonalát biztosan, és össze tudnánk vetni az Árpád-háziakkal, akkor az igazolhatná krónikáink állításait, miszerint közös őstől erednek; és a krónikáink ezt a közös őst Attila hunjaiban látják.” – hangsúlyozta a történelmi jelentőségű feltárás kapcsán az M2 Petőfi TV Én vagyok itt című magazinműsorában Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója.

2021-03-04 Dr. Gedai István a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság alelnöke és főigazgatónk Dr. Horváth-Lugossy Gábor a helyszínen tekintette meg az abasári régészeti feltárás folytatását. A község részéről Kazsu Attila polgármester fogadta a vendégeket. Makoldi Miklós régészeti kutatóközpontunk igazgatója, az ásatás vezetője adott tájékoztatást az előrehaladásról.